Boston, MA / 2012-2013

The goal of this body of work is to break down the barriers that architecture erects and allow for “good architecture” to be accessible to anyone who shares explorative curiosity without constraint.  How can architecture be placed to bridge the gaps of social orders and prescribed hierarchies? All demographical boundaries will be broken.

Concrete Brutalism is an urban system that often lives in the city, forming barriers. With respect to the ideals of concrete architecture this project moves forward as a restoration.  I wish to re-humanize brutalism without undermining its value.

Choosing to renovate The Government Service Center by Paul Rudolph has provided the opportunity to directly attack the social relationship between federal government and its people.  Installing transparency into this once opaque, brutalist structure will help develop the building in a fresh way offering the city of Boston a peak into the governmental world.  This established view into the government through architecture will spread awareness, and educate politically and socially through the means of surroundings. 

I am proposing a series of pathways that serve the grain of Rudolph's building. Each of these interventions introduce sectional cuts directly through the building forming a new passage through the main structure. Conversations will start between those residing in the building and those who are merely passing by. Newly established walkways littered with flowers and fresh greeneries will guide city-goers through Rudolph’s cascading structure activating this attraction once again.

People are unaware of what is going on in the political world regarding national and international affairs. As an architect and designer I have the tools to create physical spaces to form these dialogues and spark conversation between castes and predetermined systems. Inclusive architecture is the new frontier of built design. Through the means of this strategy a more peaceful and cohesive environment will start to grow again. This mold does not only have to reside in Boston, but can be placed as a module in any city to enhance the relationships between all community members. Rediscovering accessible architecture in an urban setting will result in a more cohesive and open culture.